NÄYTTÄVÄ ELÄMÄ – esitys vuorovaikutuksesta
Kulttuuriosuuskunta Kiidon taiteellisen tutkimuksen hanke ”Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä” on siirtynyt esityskonseptin testausvaiheeseen maanantaina 13.2.2023. Sosiaalipsykologian alaan kuuluva tieteellinen SITEs-tutkimushanke järjesti kanssamme kokonaisuuden, joka koostui Näyttävä elämä -nimisestä esityksestä ja ongelmallisia vuorovaikutustilanteita pohtivasta työpajasta. Lisätietoa yhteistyökumppanistamme ja Henri Nevalaisen kirjoittama blogiteksti: https://projects.tuni.fi/sites-fi/ajankohtaista/nayttava-elama-esitys-tampereen-yliopistolla/
Me kiitolaiset toivoimme palautetta erityisesti siitä, oliko näyttämölle viemämme materiaali tunnistettavaa, voiko siihen samastua ja herättääkö se keskustelua. Vilkkaan työpajaosuuden perusteella vastaus on kyllä!
Kokonaisuus järjestetään kevään aikana vielä neljä kertaa eri ryhmille, ja konsepti elää muun muassa niin, että osa esityksestä tehdään englanniksi.
Työryhmä: Kati Andrianov, Heidi Kotila ja Jarkko Suhonen. Lisätietoja tutkimushankkeesta ja esityskonseptista: kati(a)kiito.fi, 040-5861967
Manipuloinnin kieli muuttuu visuaaliseksi
Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä -hankkeemme on edennyt seuraavaan vaiheeseensa: siirryimme Tampereen yliopiston harjoitussaliin kesäkuussa. Monimuotoinen kokemus- ja tutkimusaineisto muuttui pitkien keskustelujen, post it -lappuseinän ja työpäiväkirjamerkintöjen kautta ensimmäisiksi kohtaamisiksi esine-esiintyjien kanssa. Jatkamme videoitujen kokeilujen pohjalta kesätauon jälkeen elokuussa.

Kulttuuriosuuskunta Kiidon tutkimushanke käynnistyi 1.1.2022
”Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä” -hankkeessa tutkitaan manipulaatiota nukke- ja esineteatterin taustaa vasten. Kaksivuotinen hanke laajentaa manipuloinnin käsitteen henkilökohtaisesta kokemuksesta yhteiskunnalliseksi uuden työn ja työelämän pohdinnaksi taiteellisen tutkimuksen keinoin.
Toteutuspaikka on Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus (t7) ja tärkeimpänä
yhteistyökumppanina Työelämän tutkimuskeskuksen SITEs-hanke. Tutkimuksen rahoittaa Koneen Säätiö.
Työryhmä: Kati Andrianov, Heidi Kotila & Jarkko Suhonen.
Lisätietoja: kati@kiito.fi sekä t7:n verkkosivut https://research.tuni.fi/t7-fi/
Festina Lente – kiiruhda hitaasti yhteisöllinen valokuvanäyttely Tahmelan huvilalla 3.11. – 30.11.2021
Kaamoskinkereillä Lielahden kartanossa lauantaina 21.11. klo 10-10.30
Hitauden hedelmät – matkalla -tanssiteos sekä Festina Lente- valokuvanäyttely 5.12. asti. Kokonaisuus on katsottavissa livestriimauksena linkistä: https://youtu.be/WsgkhIBMXXs
Kiireen ja suorittamisen vastapuoleksi tarjoilemme Hitauden mehukkaita hedelmiä kaiken ikäisille kansalaisille. Aika on meidän.
Työryhmä: koreografi Marjo Hämäläinen, teatteriohjaaja Jyrki Tamminen, valokuvaaja Susanna Lyly, äänimaisemasta vastaa Eero ”Safka” Pekkonen.
Majaoja-säätiön apurahat v. 2020 jaettiin nukke- ja esineteatterille
Majaoja säätiön työskentelyapurahan sai kaksi Kiidon jäsentä: Anna-Liisa Tarvainen (2500 €, Lapsille runoja ja tarinoita: maalaus ja nukketeatteri, taideterapia lapsille) sekä Anne Välinoro (3000 €, Kotileikki esineteatteriesitys: ikäihmisille ja aikuisille palvelutaloissa, hoivakodeissa).
Julkistamistilaisuus pidettiin Teatteri Mukamaksen tiloissa 23.10.20. Anne Välinoro piti apurahansaajien puolesta hienon kiitospuheen ja tuomariston puheenvuoron piti Maiju Tawast. Tilaisuudessa nähtiin Teatteri Mukamaksen Hiirulainen sirkuksessa -esitys, jonka lavasteissa vastaanotimme tunnustuksen.

Kiitoon kaksi uutta jäsentä
Kevään jäsenkokouksessa 2020 hyväksyttiin kaksi uutta osuuskunnan jäsentä. Minna M. Eloranta on kulttuurituottaja, yhteisötaiteilija, opettaja ja kuvataiteilija. Anne Välinoro on kulttuuritoimittaja ja kulttuuritoimija, ohjaaja-käsikirjoittaja ja kriitikko. Heidän laajemmat esittelynsä julkaistaan lähiaikoina uudistetuilla sivullamme.
Festina Lente – hitauden sietämätön keveys. Monitaiteinen yhteisöprojekti alkoi syyskuussa
Pappilanpuiston ja Lielahden palvelukeskuksissa 2020
Kiidon taiteilijat toteuttavat Taiteen edistämiskeskuksen tuella ja yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Festina Lente-projektin. Siinä yhdistyvät tanssi, esineteatteri ja valokuvaus.
Työryhmä tuo näkyväksi yhteiskunnassamme vallitsevan liiallisen kiireen ja pakkotahtisuuden yhdessä ikäihmisten kanssa kahdessa tamperelaisessa palvelukeskuksessa ja tuo sen yleisön näkyville.
Muutamme hitauden taiteeksi, annamme itsellemme aikaa tuntea ja nauttia hetkestä, sekä tarttua siihen. Projektin toteuttavat yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen, valokuvaaja Susanna Lyly ja teatteriohjaaja Jyrki Tamminen.
Kontukotiin valittiin kaksi Kiidon taidevierailuesitystä
Tampereella toimiva Kontukoti halusi tukea kulttuuritoimijoita. Keväällä järjestetystä Konnun ”kulttuurilahjakorteista” tulivat valituiksi kaksi Kiidon esittävän taiteen ehdotusta: Anna-Liisa Tarvaisen musiikillinen varjoteatteriesitys ”Elo ihmisen” ja Jyrki Tammisen suunnittelema Huoneteatteriesitys ”Pöytä on jo katettu”.
Esitykset toteutetaan heti kun Kontukoti voi jälleen avata ovensa esiintyville taiteilijoille ja asukkaiden kohtaamiselle. Kulttuuriosuuskunta Kiito kiittää Kontukotia tuesta.