Laulutyöpaja
Laulutyöpajassa ohjaaja opettaa ja säestää lauluja. Kuka tahansa laulamisesta ja lauluperinteistä innostunut voi osallistua työpajaan, ei tarvitse olla laulutaitoinen. Työpajan keskeisin ajatus on saada hauskalla tavalla tietoa erilaisista lauluperinteistä, päästä kokeilemaan omaa ääntään ja saada olla mukana musiikin virrassa. Työpaja perustuu ohjaajan (etnomusikologi, FT) laajaan lauluperinteiden tuntemukseen ja soveltuu ikäihmisille ja muille laulamisesta kiinnostuneille ryhmille.
Esimerkkejä laulutyöpajoista:
Ne rakkaimmat kansanlaulut. Halusitko päästä laulamaan yhdessä sinulle tuttuja lauluja? Mitä lauluja teillä koulussa laulettiin? Ohjatussa työpajassa lauletaan kansanlauluja säestettynä ja ilman säestystä. Opettaja ohjaa äänenavauksen ja kertoo laulujen taustoista. Työpajan kesto 60 minuuttia.
Kuplettien hurmaa. Muistatko Tatu Pekkarisen, tuon maineikkaan kuplettilaulajan? Miltä kuulostikaan Musta Ruudolf ja kenestä laulu kertoi? Työpajassa lauletaan kupletteja ja tutustutaan kuplettilaulajiin. Työpajan kesto 45 minuuttia.
Luentokonsertti
Luentokonsertti on 45 tai 60 minuuttia kestävä kokonaisuus. Ohjaaja kertoo musiikista hauskasti ja mieleenpainuvasti. Ohjaaja esittää itse musiikkia ja lisäksi kuunnellaan äänitteitä. Sopii ikäihmisille ja muille ryhmille. Esimerkkejä luentokonserteista:
Lapsuuden sävelin eli mitä lapsille on aiemmin laulettu ja lauletaan nykyään? Keitä olivat Seita ja Rikhard? Suomessa lauletut kansanlauluihin kuuluvat balladit. Millaisista henkilöistä on laulettu balladeissa 1600-luvulta lähtien?
Karjalainen katrilli eli miten karjalainen musiikki on muuttanut muotoaan Suomessa ja Neuvosto-Karjalassa? Millaista musiikkia on karjalainen musiikki? Millaiset ovat katrillin askeleet nykypäivänä?
Rakkauden sävelet. Millaisia rakkauslauluja on kansanlauluissa ja mitä ne kertovat rakkaudesta?
Ota yhteyttä!
Elina Niiranen, p. 0400 270 596, elina.niiranen(a)pp1.inet.fi