Ajankohtaista

Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä -hanke on päättynyt

Nukketeatteritutkimuksen alaan kuuluva taiteellisen tutkimuksen hanke päättyi Kulttuuriosuuskunta Kiidon osalta TYÖELÄMÄ ESITYKSENÄ -seminaariin Tampereella 12.5.2023. Hankkeen tutkimustulokset julkaistaan artikkelina suomeksi ja englanniksi myöhemmin.

Alkusysäyksen hankkeelle ja myös seminaaripäivälle antoi yhteiskuntapolitiikan tutkija Jussi Vähämäki. Hänen havaintonsa mukaan työelämämme on muuttunut esitykseksi, kielelliseksi yksilösuoritukseksi, jolle työyhteisö toimii yleisönä. Menestyksen salaisuus on siinä, miten puhuja saa yleisön uskomaan esitykseensä. Mutta entä jos ei saa? Manipuloinnin kieli -hankkeen taiteellinen työryhmä (Kati Andrianov, Heidi Kotila ja Jarkko Suhonen) tarttui havaintoon nukke- ja esineilmaisun keinoin ja avasi nyt seminaarissa, miten yksilön kokemus otettiin tarkasteluun teatterillisen esityksen tekoprosessissa. ’Itsen esitystä’ työelämän vuorovaikutustilanteissa valottivat puolestaan SITEs-hankkeessa työskentelevät sosiaalipsykologian tutkijat Melisa Stevanovic, Minna Leinonen, Annika Valtonen ja Henry Nevalainen, jotka toimivat taiteellisen hankkeen yhteistyökumppaneina. Työelämän vuorovaikutusta sosiaalisena toimintana avasi puolestaan Sanni Tiitinen, joka konsultoi hankkeen aikana työryhmän näyttämötyöskentelyä työelämätutkimuksesta käsin. Eetu Virenin puheenvuoron myötä päivä huipentui pohdintaan teatterista yhteiskunnallisena keskustelijana, kun aiheena on ilmiö, jota voi jopa kutsua työelämän rakenteelliseksi narsismiksi.

Seminaari järjestettiin Tampereen yliopistolla, ja Kiidon kanssa järjestäjinä toimivat Näty ja Tutkivan teatterityön keskus T7. Osallistuminen oli mahdollista lähi- ja etäyhteyksin.

Kulttuuriosuuskunta Kiito kiittää lämpimästi kaikkia yhteistyökumppaneita ja osallistujia!

NÄYTTÄVÄ ELÄMÄ – esitys vuorovaikutuksesta

Kulttuuriosuuskunta Kiidon taiteellisen tutkimuksen hanke ”Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä” on siirtynyt esityskonseptin testausvaiheeseen maanantaina 13.2.2023. Sosiaalipsykologian alaan kuuluva tieteellinen SITEs-tutkimushanke järjesti kanssamme kokonaisuuden, joka koostui Näyttävä elämä -nimisestä esityksestä ja ongelmallisia vuorovaikutustilanteita pohtivasta työpajasta. Lisätietoa yhteistyökumppanistamme ja Henri Nevalaisen kirjoittama blogiteksti: https://projects.tuni.fi/sites-fi/ajankohtaista/nayttava-elama-esitys-tampereen-yliopistolla/

Me kiitolaiset toivoimme palautetta erityisesti siitä, oliko näyttämölle viemämme materiaali tunnistettavaa, voiko siihen samastua ja herättääkö se keskustelua. Vilkkaan työpajaosuuden perusteella vastaus on kyllä!

Kokonaisuus järjestetään kevään aikana vielä neljä kertaa eri ryhmille, ja konsepti elää muun muassa niin, että osa esityksestä tehdään englanniksi.

Työryhmä: Kati Andrianov, Heidi Kotila ja Jarkko Suhonen. Lisätietoja tutkimushankkeesta ja esityskonseptista: kati(a)kiito.fi, 040-5861967

 

 

Manipuloinnin kieli muuttuu visuaaliseksi

Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä -hankkeemme on edennyt seuraavaan vaiheeseensa: siirryimme Tampereen yliopiston harjoitussaliin kesäkuussa. Monimuotoinen kokemus- ja tutkimusaineisto muuttui pitkien keskustelujen, post it -lappuseinän ja työpäiväkirjamerkintöjen kautta ensimmäisiksi kohtaamisiksi esine-esiintyjien kanssa. Jatkamme videoitujen kokeilujen pohjalta kesätauon jälkeen elokuussa.

(Kuva: Emil Laakkonen)

 

 

Kulttuuriosuuskunta Kiidon tutkimushanke käynnistyi 1.1.2022

Kuvassa kirja ja silmälasit
”Manipuloinnin kieli: työelämä esityksenä” -hankkeessa tutkitaan manipulaatiota nukke- ja esineteatterin taustaa vasten. Kaksivuotinen hanke laajentaa manipuloinnin käsitteen henkilökohtaisesta kokemuksesta yhteiskunnalliseksi uuden työn ja työelämän pohdinnaksi taiteellisen tutkimuksen keinoin.

Toteutuspaikka on Tampereen yliopiston Tutkivan teatterityön keskus (t7) ja tärkeimpänä
yhteistyökumppanina Työelämän tutkimuskeskuksen SITEs-hanke. Tutkimuksen rahoittaa Koneen Säätiö.

Työryhmä: Kati Andrianov, Heidi Kotila & Jarkko Suhonen.

Lisätietoja: kati@kiito.fi sekä t7:n verkkosivut https://research.tuni.fi/t7-fi/

 

Festina Lente – kiiruhda hitaasti yhteisöllinen valokuvanäyttely Tahmelan huvilalla 3.11. – 30.11.2021

Kaamoskinkereillä Lielahden kartanossa lauantaina 21.11. klo 10-10.30

Hitauden hedelmät – matkalla -tanssiteos sekä Festina Lente- valokuvanäyttely 5.12. asti. Kokonaisuus on katsottavissa livestriimauksena linkistä: https://youtu.be/WsgkhIBMXXs

Kiireen ja suorittamisen vastapuoleksi tarjoilemme Hitauden mehukkaita hedelmiä kaiken ikäisille kansalaisille. Aika on meidän.

Työryhmä: koreografi Marjo Hämäläinen, teatteriohjaaja Jyrki Tamminen, valokuvaaja Susanna Lyly, äänimaisemasta vastaa Eero ”Safka” Pekkonen.

Majaoja-säätiön apurahat v. 2020 jaettiin nukke- ja esineteatterille

Majaoja säätiön työskentelyapurahan sai kaksi Kiidon jäsentä: Anna-Liisa Tarvainen (2500 €, Lapsille runoja ja tarinoita: maalaus ja nukketeatteri, taideterapia lapsille) sekä Anne Välinoro (3000 €, Kotileikki esineteatteriesitys: ikäihmisille ja aikuisille palvelutaloissa, hoivakodeissa).

Julkistamistilaisuus pidettiin Teatteri Mukamaksen tiloissa 23.10.20. Anne Välinoro piti apurahansaajien puolesta hienon kiitospuheen ja tuomariston puheenvuoron piti Maiju Tawast. Tilaisuudessa nähtiin Teatteri Mukamaksen Hiirulainen sirkuksessa -esitys, jonka lavasteissa vastaanotimme tunnustuksen.

Valokuva: Ville Häyrinen

Kiitoon kaksi uutta jäsentä

Kevään jäsenkokouksessa 2020 hyväksyttiin kaksi uutta osuuskunnan jäsentä. Minna M. Eloranta on kulttuurituottaja, yhteisötaiteilija, opettaja ja kuvataiteilija. Anne Välinoro on kulttuuritoimittaja ja kulttuuritoimija, ohjaaja-käsikirjoittaja ja kriitikko. Heidän laajemmat esittelynsä julkaistaan lähiaikoina uudistetuilla sivullamme.

Festina Lente – hitauden sietämätön keveys. Monitaiteinen yhteisöprojekti alkoi syyskuussa
Pappilanpuiston ja Lielahden palvelukeskuksissa 2020

Kiidon taiteilijat toteuttavat Taiteen edistämiskeskuksen tuella ja yhteistyössä Tampereen kaupungin kanssa Festina Lente-projektin. Siinä yhdistyvät tanssi, esineteatteri ja valokuvaus.

Työryhmä tuo näkyväksi yhteiskunnassamme vallitsevan liiallisen kiireen ja pakkotahtisuuden yhdessä ikäihmisten kanssa kahdessa tamperelaisessa palvelukeskuksessa ja tuo sen yleisön näkyville.

Muutamme hitauden taiteeksi, annamme itsellemme aikaa tuntea ja nauttia hetkestä, sekä tarttua siihen. Projektin toteuttavat yhteisötanssitaiteilija Marjo Hämäläinen, valokuvaaja Susanna Lyly ja teatteriohjaaja Jyrki Tamminen.

 

Kontukotiin valittiin kaksi Kiidon taidevierailuesitystä

Tampereella toimiva Kontukoti halusi tukea kulttuuritoimijoita. Keväällä järjestetystä Konnun ”kulttuurilahjakorteista” tulivat valituiksi kaksi Kiidon esittävän taiteen ehdotusta: Anna-Liisa Tarvaisen musiikillinen varjoteatteriesitys ”Elo ihmisen” ja Jyrki Tammisen suunnittelema Huoneteatteriesitys ”Pöytä on jo katettu”.
Esitykset toteutetaan heti kun Kontukoti voi jälleen avata ovensa esiintyville taiteilijoille ja asukkaiden kohtaamiselle. Kulttuuriosuuskunta Kiito kiittää Kontukotia tuesta.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna